Jeszcze do niedawna w wielu piekarniach ciasto na bułki czy pączki było porcjowane i formowane ręcznie. Współcześnie w tym celu wykorzystuje się dedykowane urządzenia. Jesteś właścicielem małej piekarni lub restauracji oferującej własne wypieki? Sprawdź, jak dzielarko–zaokroąglarka do bułek może usprawnić proces produkcji pieczywa.
Kluczowe cechy dobrej dzielarko-zaokrąglarki do ciasta
Aby usprawnić proces wytwarzania wypieków w piekarniach, cukierniach czy sklepach sprzedających klientom świeże pieczywo stosowane są maszyny piekarnicze. Jednym z takich urządzeń jest dzielarka do bułek, która może dzielić ciasto na kęsy i następnie je formować. Dzielarko-zaokrąglarka jest odpowiedzialna za:
- Porcjowanie ciasta. Przygotowane uprzednio ciasto jest dzielone mechanicznie (np. przy użyciu dzielarki ssącej) na porcje o wcześniej zdefiniowanej wadze.
- Formowanie wypieków. Uzyskane kęsy są zaokrąglane (np. z wykorzystaniem bębna werkującego), aby nadać wypiekom estetyczny i regularny kształt.
Następnym krokiem jest umieszczenie podzielonego na porcje i uformowanego ciasta na taśmie transportowej lub odebranie przygotowanej partii przez pracownika. W zależności od liczby maszyn tworzących linię piekarniczą oraz specyfiki procesu produkcyjnego ciasto może podlegać dalszej obróbce lub trafić bezpośrednio do pieca.
Porównanie: dzielarko-zaokrąglarka a ręczne formowanie ciasta
Przygotowując wypieki, ciasto można dzielić na kęsy i formować zarówno manualnie, jak i przy użyciu wyspecjalizowanego urządzenia. W czym tkwi przewaga zastosowania maszyny do porcjowania i formowania ciasta nad ręcznym wykonywaniem tych czynności? Dzielarka do bułek, bagietek czy pączków z funkcją zaokrąglania ma wiele zalet:
- Usprawnia produkcję. Dedykowane urządzenie (działające samodzielnie lub jako element linii piekarniczej) pozwala znacznie zwiększyć wydajność produkcji.
- Zapewnia powtarzalność. Zaokrąglarka odpowiedzialna za porcjowanie i formowanie ciasta charakteryzuje się dużą precyzją w zakresie wagi i kształtu wyrobu piekarniczego.
- Gwarantuje wysoką jakość. Precyzyjnie odmierzone i uformowane kęsy ciasta pieką się równomiernie i prezentują się estetycznie jako gotowy produkt.
Jednocześnie nie oznacza to, że ręczne dzielenie i werkowanie ciasta nie jest już stosowane w przemyśle piekarniczym – nadal funkcjonują rzemieślnicze piekarnie wykorzystujące tradycyjne techniki. W pozostałych przypadkach warto rozważyć włączenie w proces produkcyjny nowoczesnych rozwiązań (takich jak dzielarka do bułek lub zaokrąglarka).
Na co zwracać uwagę przy zakupie dzielarki do bułek?
Aby dzielarka do bułek mogła spełniać swoje zadanie, powinna być właściwie dobrana do potrzeb wynikających z procesu produkcyjnego. Jakie parametry warto mieć na uwadze, kupując dzielarkę lub dzielarko-zaokrąglarkę do bułek? Są to choćby:
- Oferta dostawcy. Dla przykładu firma hert.pl od 30 lat dostarcza wyposażenie do piekarni i cukierni, oferując sprawdzone rozwiązania.
- Wydajność urządzenia. To parametr określający, ile porcji ciasta urządzenie jest w stanie wydzielić i uformować w ciągu godziny. Istotna jest też liczba rzędów, gdy kęsy są odbierane przez taśmę.
- Możliwości dzielarki. To choćby możliwość zmiany rozmiaru i kształtu finalnego produktu czy jednoczesne dzielenie i werkowanie ciasta.
Dzielarko-zaokrąglarka sprawdza się zarówno w małych, jak i dużych piekarniach – podstawową kwestią jest jednak właściwy dobór urządzenia.