Stosowanie kwasu salicylowego – korzyści i przeciwwskazania

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Autor: nadesłane

Kwas salicylowy to substancja, która choć znana była już w czasach starożytności, stosunkowo niedawno przyciągnęła zainteresowanie osób z różnego rodzaju problemami skórnymi oraz tymi, które interesują się pielęgnacją. Ze względu na swoje właściwości jest on szczególnie lubiany przez osoby zmagające się z trądzikiem. Dowiedz się, jakie korzyści może przynieść Twojej skórze oraz kiedy należy z niego zrezygnować i np. zastąpić inną substancją, jaką jest kwas hialuronowy.

Kwas salicylowy – podstawowe informacje

Kwas salicylowy dopiero od niedawna cieszy się tak dużym zainteresowaniem. Być może wpływ na unikanie tego składniku miało to, że był on błędnie kojarzony ze spirytusem salicylowym, który znany jest ze swoich silnie wysuszających właściwości, a także ze względu na wysoką obecność etanolu, w którym kwas salicylowy się rozpuszcza.

Kwas salicylowy (Salicylic Acid) znajduje się w grupie kwasów hydroksylowych (dokładniej beta-hydroksykwasów), co sprawia, że jest to jednocześnie jedyny kwas BHA, który stosuje się w kosmetyce. Co ciekawe, głównym źródłem, z którego pozyskuje się kwas salicylowy, jest kora wierzby białej, choć nie jest to jego jedyne źródło. Kwas salicylowy znajdziemy także w koniczynie, fasoli, grochu, liściach malin czy kwiatach rumianku.

Kwas salicylowy słabo rozpuszcza się w wodzie, natomiast bardzo dobrze w alkoholu etylowym oraz tłuszczach. Znajduje on zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale i medycynie i farmacji – wykorzystuje się go do produkcji aspiryny.

Kwas salicylowy – korzyści dla skóry

Kwas salicylowy to przede wszystkim substancja, która świetnie radzi sobie z niwelowaniem objawów trądziku. Korzyści dla naszej skóry, jakie daje kwas salicylowy, to:

  • oczyszcza i zwęża ujścia gruczołów łojowych, a co za tym idzie, redukuje trądzik;
  • zmniejsza stan zapalny i przyspiesza gojenie;
  • działa złuszczająco – przyspiesza odnowę komórkową skóry, zmniejsza przebarwienia posłoneczne, redukuje delikatne blizny potrądzikowe;
  • zwiększa produkcję kolagenu w skórze;
  • pomocny przy depilacji i goleniu – zapobiega wrastaniu włosów i zapaleniu mieszków włosowych.

Kwas salicylowy – przeciwwskazania

Choć kwas salicylowy posiada szereg korzyści, które są pomocne w przypadku problematycznej, szczególnie trądzikowej cery, istnieją sytuacje, w których jego stosowanie może podrażnić i znacznie pogorszyć stan naszej skóry. Oto sytuacje, w których nie należy go stosować:

  • ciąża i okres laktacji;
  • uczulenie na salicylany (np. aspirynę);
  • opalanie się lub korzystanie z solarium (możliwość wystąpienia przebarwień);
  • posiadanie otwartych ran na twarzy lub bardzo silnego trądziku – może zaostrzyć stany zapalne.

Kwas hialuronowy – duża dawka nawilżenia

Jeśli Twoja skóra jest wymagająca, a posiadasz przeciwwskazania do korzystania z kwasu salicylowego, być może zainteresuje Cię kwas hialuronowy i jego właściwości. To kosmetyk, który idealnie sprawdzi się w przypadku skóry przesuszonej i odwodnionej. Jest także dobrym rozwiązaniem w przypadku skóry, która narażona jest na szkodliwe działanie promieni słonecznych, a do tego innych czynników, które mogą uszkadzać jej barierę hydrolipidową, jak nadmierne ogrzewanie czy klimatyzacja. Jego silne właściwości nawilżające sprawiają, że kwas hialuronowy bardzo dobrze sprawdzi się również w okresie menopauzy. 

Źródło: nadesłane

Skomentuj

Użytkownicy serwisu publikują swoje komentarze wyłącznie na własną odpowiedzialność. Portal Chwaszczyno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść umieszczoną na łamach serwisu przez użytkowników. Drogi czytelniku szanuj innych opinie. Bądź odpowiedzialny za własne słowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.