Każda kuchnia świata wyróżnia się czymś niepowtarzalnym i smaki Irlandii nie są w tej kwestii wyjątkiem. W czasie wizyty w tym kraju warto udać się na degustację, w trakcie której poznasz tradycyjne i aromatyczne potrawy oraz dowiesz się, jak smakują klasyczne napoje, jakie są tam serwowane. Przekonaj się, z czego składa się kuchnia irlandzka i co zrobić, by móc ją samodzielnie odtworzyć we własnym domu.
Co wyróżnia smaki Irlandii na tle innych krajów?
Mówiąc o smakach Irlandii, ma się przede wszystkim na myśli dania proste, sycące i smaczne. Wynika to z charakteru tego kraju, pełnego zielonych wzgórz i pasących się na nich owiec. Tradycyjne posiłki czy napoje były od wieków wytwarzane z tego, co można było w takich okolicznościach uprawiać i hodować. W ten sposób powstały zatem takie potrawy jak colcannon, boxty, gulasz czy słynne, irlandzkie śniadanie, idealne na degustację. W ich skład wchodzą takie produkty jak ziemniaki, kapusta czy nabiał.
Ważnym elementem irlandzkiej kuchni jest też bywanie w pubach. To tradycyjny sposób spędzania czasu. Tam właśnie Irlandczycy sączą ciemne piwo Guinness oraz Murphy’s, a także raczą się cydrem, whisky czy brandy. W czasie pobytu w tym kraju warto udać się na ich degustację, by w pełni docenić ich tradycyjne receptury, przekazywane sobie od wieków.
Ziemniaki, sery i brandy, czyli podstawowe produkty spożywcze w Irlandii
Przed degustacją lub przygotowaniem potraw irlandzkich we własnej kuchni warto dowiedzieć się nieco więcej na temat produktów spożywczych, jakie są w nich wykorzystywane. Należą do nich między innymi:
- Ziemniaki – to jeden z podstawowych składników wielu dań, na przykład takich jak colcannon. Są w tej kuchni bardzo istotne i zdominowały ją do tego stopnia, że kiedy w XIX zostały opanowane przez zarazę, to skończyło się to wielką klęską głodu.
- Mięso i ryby – w smakach Irlandii wyraźnie dominuje wołowina i baranina. Bliskość wody sprawia także, że na całym wybrzeżu spożywa się ryby oraz owoce morza.
- Nabiał – produkty mleczne to ważna część smaków Irlandii. Szczególnie istotne są masło, twaróg oraz różnorodne twarde sery, jakie się produkuje tam z mleka.
- Piwo – smaki Irlandii cechują się zwłaszcza wytwarzanymi tam piwami typu stout i ale. Do najpopularniejszych rodzajów zalicza się w tym przypadku Guinness, Murphy’s oraz Kilkenny.
- Mocniejsze alkohole – częścią irlandzkiej tradycji jest także produkcja whisky oraz brandy. Mają one swoich miłośników na całym świecie. Leżakują zazwyczaj w drewnianych beczkach przez kilka lat.
Degustacja wszystkich tych wyrobów na wyspach może zatem być naprawdę zaskakującym i wartym zapamiętania punktem w planie wyprawy w tamte rejony.
Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w produkty przypominające o smakach Irlandii?
Smaki Irlandii są zatem zaskakująco różnorodne i jedna degustacja to za mało, by je naprawdę poznać. Można jednak niektórych wyrobów, takich jak ten: https://eszampan.pl/160-brandy spróbować we własnym domu, a to dzięki bogatej ofercie sklepów internetowych. Ogromny wybór proponuje między innymi eszampan.pl, gdzie znajdziesz trunki i napoje z całego świata.