Smaki rodem z Irlandii

Autor: nadesłane

Każda kuchnia świata wyróżnia się czymś niepowtarzalnym i smaki Irlandii nie są w tej kwestii wyjątkiem. W czasie wizyty w tym kraju warto udać się na degustację, w trakcie której poznasz tradycyjne i aromatyczne potrawy oraz dowiesz się, jak smakują klasyczne napoje, jakie są tam serwowane. Przekonaj się, z czego składa się kuchnia irlandzka i co zrobić, by móc ją samodzielnie odtworzyć we własnym domu. 

Co wyróżnia smaki Irlandii na tle innych krajów?

 

Mówiąc o smakach Irlandii, ma się przede wszystkim na myśli dania proste, sycące i smaczne. Wynika to z charakteru tego kraju, pełnego zielonych wzgórz i pasących się na nich owiec. Tradycyjne posiłki czy napoje były od wieków wytwarzane z tego, co można było w takich okolicznościach uprawiać i hodować. W ten sposób powstały zatem takie potrawy jak colcannon, boxty, gulasz czy słynne, irlandzkie śniadanie, idealne na degustację. W ich skład wchodzą takie produkty jak ziemniaki, kapusta czy nabiał.

 

Ważnym elementem irlandzkiej kuchni jest też bywanie w pubach. To tradycyjny sposób spędzania czasu. Tam właśnie Irlandczycy sączą ciemne piwo Guinness oraz Murphy’s, a także raczą się cydrem, whisky czy brandy. W czasie pobytu w tym kraju warto udać się na ich degustację, by w pełni docenić ich tradycyjne receptury, przekazywane sobie od wieków.

 

Ziemniaki, sery i brandy, czyli podstawowe produkty spożywcze w Irlandii

 

Przed degustacją lub przygotowaniem potraw irlandzkich we własnej kuchni warto dowiedzieć się nieco więcej na temat produktów spożywczych, jakie są w nich wykorzystywane. Należą do nich między innymi:

 

  • Ziemniaki – to jeden z podstawowych składników wielu dań, na przykład takich jak colcannon. Są w tej kuchni bardzo istotne i zdominowały ją do tego stopnia, że kiedy w XIX zostały opanowane przez zarazę, to skończyło się to wielką klęską głodu.

 

  • Mięso i ryby – w smakach Irlandii wyraźnie dominuje wołowina i baranina. Bliskość wody sprawia także, że na całym wybrzeżu spożywa się ryby oraz owoce morza.

 

  • Nabiał – produkty mleczne to ważna część smaków Irlandii. Szczególnie istotne są masło, twaróg oraz różnorodne twarde sery, jakie się produkuje tam z mleka.

 

  • Piwo – smaki Irlandii cechują się zwłaszcza wytwarzanymi tam piwami typu stout i ale. Do najpopularniejszych rodzajów zalicza się w tym przypadku Guinness, Murphy’s oraz Kilkenny.

 

  • Mocniejsze alkohole – częścią irlandzkiej tradycji jest także produkcja whisky oraz brandy. Mają one swoich miłośników na całym świecie. Leżakują zazwyczaj w drewnianych beczkach przez kilka lat.

 

Degustacja wszystkich tych wyrobów na wyspach może zatem być naprawdę zaskakującym i wartym zapamiętania punktem w planie wyprawy w tamte rejony.

Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w produkty przypominające o smakach Irlandii?

Smaki Irlandii są zatem zaskakująco różnorodne i jedna degustacja to za mało, by je naprawdę poznać. Można jednak niektórych wyrobów, takich jak ten: https://eszampan.pl/160-brandy spróbować we własnym domu, a to dzięki bogatej ofercie sklepów internetowych. Ogromny wybór proponuje między innymi eszampan.pl, gdzie znajdziesz trunki i napoje z całego świata.

Źródło: nadesłane

Skomentuj

Użytkownicy serwisu publikują swoje komentarze wyłącznie na własną odpowiedzialność. Portal Chwaszczyno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść umieszczoną na łamach serwisu przez użytkowników. Drogi czytelniku szanuj innych opinie. Bądź odpowiedzialny za własne słowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.