„Produkty Regionalne i Tradycyjne Wizytówką Pomorza” – seminarium w Chwaszczynie

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

{module do-reklamy-intertekst|none}


W dniu 28 maja 2013 r. w restauracji Wanoga odbędzie się seminarium „Produkty Regionalne i Tradycyjne Wizytówką Pomorza”, na którym omówione będą m.in. problemy rozwoju przemysłu w Polsce na tle procesów globalizacji. Odbędzie się także prezentacja książki pt. „Produkty regionalne i tradycyjne na obszarze Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Turystyczne Kaszuby”.

 

W seminarium wezmą udział przedstawiciele:


– Polskiej Akademii Nauk

– Akademii Morskiej w Gdyni

– Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

– Uniwersytetu Gdańskiego

– Politechniki Gdańskiej

– Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego

– Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności

– Zrzeszenia Kaszubsko – Pomorskiego

– Konsulatu Generalnego RFN

– parlamentarzyści

– przedstawiciele administracji samorządowych, instytucji i organizacji pozarządowych, w tym rolniczych, media i inni.


Problematyka spotkania:


– Piwo Pomorskie jako „innowacja odtworzona”

– Produkty regionalne i tradycyjne na obszarze Pomorza (w tym Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Turystyczne Kaszuby)

– Zainicjowanie powstania sieci restauracji oraz innych punktów sprzedaży produktów tradycyjnych i regionalnych chronionych oznaczeniami UE lub wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Min. Rol. i Rozwoju Wsi

– Problematyka promocji i sprzedaży produktów tradycyjnych i/lub ekologicznych

– Powołanie grupy założycielskiej Pomorskiej Izby Produktu Tradycyjnego i Ekologicznego

– Wpływ dodatków do żywności na rozwój wybranych jednostek chorobowych

– Procesy globalizacji jako determinanty rozwoju przemysłu i funkcjonowania tradycyjnych rzemiosł regionalnych.


Program seminarium:

– godz. 17.00 – 17.15 – rejestracja uczestników

– godz. 17.15 – 17.25 – powitanie uczestników; organizatorzy

– godz. 17.25 – 17.40 – Pomorska Izba Produktu Tradycyjnego i Ekologicznego – powołanie grupy założycielskiej; organizatorzy i wytwórcy produktów

– godz. 17.40 – 17.55 – Problemy rozwoju przemysłu w Polsce na tle procesów globalizacji; dr hab. Przemysław Śleszyński, prof. nadz. IGiPZ Polskiej Akademii Nauk

– godz. 17.55 – 18.10 – Produkty regionalne i tradycyjne na obszarze Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Turystyczne Kaszuby na przykładzie truskawki kaszubskiej; Andrzej Klasa (Kaszubskie Stowarzyszenie Producentów Truskawek)

– godz. 18.10 – 18.25 – Kolorowe, bardzo słodkie, o intensywnym i trwałym smaku i zapachu oraz koniecznie z długim terminem ważności – Ale czy zdrowe? – Medyczne kontrowersje wokół dodatków do żywności; dr n. med. Justyna Pawłowska (Gdański Uniwersytet Medyczny / Politechnika Gdańska)

– godz. 18.25 – 18.40 – Skąd się bierze „zła” chemia w żywności?; dr Jaromir Kira (Wydział Chemii Uniwersytetu Gdańskiego)

– godz. 18.40 – 19.00 – Piwo pomorskie jako produkt tradycyjny odtworzony na tle problemów identyfikacji piwa tradycyjnego; Sebastian Wawszczak (doktorant WPiT Akademii Morskiej w Gdyni)

– godz. 19.00 – 19.10 – wystąpienia zaproszonych gości

– godz. 19.10 – 20.10 – część artystyczna

– godz. 20.10 – 22.00 – degustacja żywności tradycyjnej


źródło: Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, Kaszubskie Stowarzyszenie Producentów Truskawek


{module dol-artykulu|none}

Skomentuj

Użytkownicy serwisu publikują swoje komentarze wyłącznie na własną odpowiedzialność. Portal Chwaszczyno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść umieszczoną na łamach serwisu przez użytkowników. Drogi czytelniku szanuj innych opinie. Bądź odpowiedzialny za własne słowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

nineteen − six =

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.