Przepisy wigilijne na Kaszubach

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

 

Kaszubi dbają o obyczaje związane z potrawami świątecznymi. Na kaszubskich stołach podczas Wigilii stoi „brzadowy zypa”, czyli zupa z suszonych gruszek, jabłek i śliwek wraz z kluskami. Jada się też śledzie w sosie śmietanowym z jabłkami i cebulą oraz ziemniakami „w mundurkach”.

 

 

 

 

Dawniej świąteczny zestaw dań na Kaszubach był jeszcze uboższy. Na stoły trafiało wówczas głównie to, co można było zasiać i zebrać w ogródku, czyli np. kasza i groch.

 

Poniżej wybrane regionalne przepisy świąteczne. Zapraszamy do podzielenia się swoimi przepisami i tradycjami w komentarzach lub na naszym forum.

 

Zupa brukwiowa

zupa-brukwiowa
● pęczek włoszczyzny
● żółta brukiew
● 4 ziemniaki
● ziele angielskie
● liść laurowy
● pieprz
● sól
● majeranek
● cukier
● bagietka
● 2 ząbki czosnku
● masło

Włoszczyznę pokroić w słupki, brukiew i ziemniaki w kostkę. Ugotować ze wszystkimi przyprawami prócz majeranku – ten dodajemy na samym końcu razem ze szczyptą cukru (zupa ma mieć słodki posmak). Kromki bagietki natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę, zrumienić na maśle. Podawać z zupą.

Śledzik po kaszubsku


● 4 solone matiasy
● po 2 cebule, jabłka i cytryny
● 250 g słodkiej śmietanki
● cukier
● natka

Filety wymoczyć, wypłukać. Cebule posiekać (kilka plastrów odłożyć), wymieszać z tartymi jabłkami, skropić sokiem z jednej cytryny. Wymieszać ze śmietanką i doprawić cukrem, by sos był słodkawy. Filety naciąć wzdłuż, upleść w warkocz, ułożyć na śmietankowej poduszce. Ozdobić natką, plastrami cytryny i cebuli.

Miodny kuch

miodny-kuch
● 4 jajka
● szklanka cukru
● 2 łyżki miodu
● 2 szklanki mąki
● szklanka oleju
● po 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i cynamonu
● 2 szklanki startej marchwi
● szklanka bakalii
● tłuszcz do formy
● polewa czekoladowa

Jajka ubić z cukrem, zmiksować z miodem, mąką, olejem, proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszać z marchwią i bakaliami. Piec 40 min w 180°C w natłuszczonej blasze. Ozdobić polewą.

Wigilijny brzad

wigilijny-brzad
● 300 g suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie)
● 1/2 szklanki cukru
● 500 g ziemniaków
● 4 łyżki mąki
● 250 g śmietanki
● sól

Owoce ugotować do miękkości w wodzie (ok. 2 l) z cukrem. Starte na tarce ziemniaki wymieszać z mąką, łyżką śmietanki i szczyptą soli. Kłaść łyżką drobne kluseczki na gotujący się wywar. Zabielić resztą śmietanki.

Sieja z grzybami

sieja-z-grzybami
● tuszka siei
● dowolne zioła
● sól
● pieprz
● ząbek czosnku
● płat mrożonego ciasta francuskiego
● 500 g grzybów – leśnych lub pieczarek
● cebula
● masło
● 3 łyżki śmietanki
● natka

Rybę podzielić na dzwonka. Doprawić ziołami, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem. Zawinąć w płat ciasta. Piec ok. 20 min w 200°C na blasze wyłożonej pergaminem. Grzyby udusić na maśle z pokrojoną cebulą. Doprawić, dodać śmietankę. Podawać z rybą udekorowaną natką.

oprac. K.W. na podst internetu

Skomentuj

Użytkownicy serwisu publikują swoje komentarze wyłącznie na własną odpowiedzialność. Portal Chwaszczyno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść umieszczoną na łamach serwisu przez użytkowników. Drogi czytelniku szanuj innych opinie. Bądź odpowiedzialny za własne słowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 + two =

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.