Światowe Dni Młodzieży w Panamie… ostatnia prosta… Pozostały już tylko dwa miesiące do rozpoczęcia Wydarzeń Centralnych Światowych Dni Młodzieży w Panamie.
Przygotowania grupy #ŚDM z Chwaszczyna, liczącej 30 osób, z dnia na dzień przybierają na sile. W tym momencie trwają intensywne prace nad przygotowaniem ok. 30-minutowej prezentacji słowno-muzyczno-tanecznej, która będzie promować Polskę i Kaszuby w trakcie Festiwalu Młodzieży (Festival de la Juventud) w Panamie.
Zapewne w każdym z nas jest pragnienie wyjazdu na #ŚDM. Wielokrotnie na drodze realizacji staje wiele przeszkód. Jednak mimo to każdy z nas, także Ty, możesz zostać uczestnikiem #ŚDM. Nie masz jeszcze pomysłu, jak to zrobić? Wystarczy przysłowiowa „Zdrowaśka”, jako duchowe wsparcie tych działań albo materialna pomoc, która umożliwi młodzieży wyjazd do Panamy.
Dzięki współpracy z Fundacją Młodzi Radom rozpoczęliśmy dystrybucję wyjątkowych cegiełek na rzecz wsparcia wyjazdu młodzieży do Panamy, którą jest #KawaPanamska.
Dlaczego jest to wyjątkowo cegiełka? Dzięki Rodzinie Suares z Panamy, którą bardzo chętnie włączyła się w nasz projekt i podpisała z nami umowę na export panamskiej kawy do Polski, w ten sposób pozyskujemy środki, aby wspomóc naszą młodzież w niezwykłej przygodzie, jaką są Światowe Dni Młodzieży, które w 2019 r. odbędą się właśnie w Panamie.
Kawa 100 % Arabica, pochodząca z rodzinnej panamskiej plantacji, uprawiana jest na wyżynach górskiego regionu Boquete, Chiriqui na wysokości 1684 m n.p.m. Kawa jest przetwarzana na mokro zaraz po zbiorach (ziarna są dokładnie selekcjonowane). Następnie przepuszczane są przez maszynę do roztwarzania i pozostawiane do fermentacji przez odpowiedni czas. Stosuje się tradycyjną metodę suszenia ziaren na słońcu, przenosząc pergamin z ziarnami na różne stopnie wilgotności, od 28 stopni do 12 stopni wilgotności, co pozwala na zachowanie miękkości ziaren, która charakteryzuje tamten region. Po wysuszeniu ziarna są pakowane w worki jutowe i pozostawione do oddychania, na świeżym powietrzu o odpowiedniej wilgotności i w odpowiedniej temperaturze.
Wszystkie kroki przetwarzania ziaren są wykonywane pod ścisłą kontrolą jakości. Plantacja ta używa tylko tradycyjnych receptur i metod, które zostały im przekazane przez ich przodków-założycieli plantacji i poparte są one tradycyjnymi metodami przetwarzania. Produkt nie zawiera GMO, co potwierdzone jest certyfikatem.
Utrzymanie plantacji tej kawy odbywa się zgodnie z odpowiednimi praktykami rolniczymi w celu zachowania gleby w wysokiej jakości (np. łupinki ze świeżych ziaren kawy zaraz po zbiorach są wykorzystywane do nawożenia nowych sadzonek), a także zasobów wodnych. Zakład przetwórczy jest przyjazny dla środowiska i wykorzystuje specjalistyczny sprzęt do produkcji tej wyjątkowej kawy.
Jeśli pragniesz nabyć cegiełkę #KawaPanamska napisz do nas: sdmchwaszczyno@gmail.com. Istnieje jeszcze inna możliwość wsparcia naszego dzieła poprzez akcję prowadzoną przez zrzutka.pl: https://zrzutka.pl/rfw2nx. Dziękujemy za Twoje zainteresowanie, zaangażowanie i wsparcie naszej inicjatywy.