Ogłoszenie o #KAWAPANAMSKA

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Światowe Dni Młodzieży w Panamie… ostatnia prosta… Pozostały już tylko dwa miesiące do rozpoczęcia Wydarzeń Centralnych Światowych Dni Młodzieży w Panamie.

Przygotowania grupy #ŚDM z Chwaszczyna, liczącej 30 osób, z dnia na dzień przybierają na sile. W tym momencie trwają intensywne prace nad przygotowaniem ok. 30-minutowej prezentacji słowno-muzyczno-tanecznej, która będzie promować Polskę i Kaszuby w trakcie Festiwalu Młodzieży (Festival de la Juventud) w Panamie.

Zapewne w każdym z nas jest pragnienie wyjazdu na #ŚDM. Wielokrotnie na drodze realizacji staje wiele przeszkód. Jednak mimo to każdy z nas, także Ty, możesz zostać uczestnikiem #ŚDM. Nie masz jeszcze pomysłu, jak to zrobić? Wystarczy przysłowiowa „Zdrowaśka”, jako duchowe wsparcie tych działań albo materialna pomoc, która umożliwi młodzieży wyjazd do Panamy.

Dzięki współpracy z Fundacją Młodzi Radom rozpoczęliśmy dystrybucję wyjątkowych cegiełek na rzecz wsparcia wyjazdu młodzieży do Panamy, którą jest #KawaPanamska.

Dlaczego jest to wyjątkowo cegiełka? Dzięki Rodzinie Suares z Panamy, którą bardzo chętnie włączyła się w nasz projekt i podpisała z nami umowę na export panamskiej kawy do Polski, w ten sposób pozyskujemy środki, aby wspomóc naszą młodzież w niezwykłej przygodzie, jaką są Światowe Dni Młodzieży, które w 2019 r. odbędą się właśnie w Panamie.

Kawka 3

Kawa 100 % Arabica, pochodząca z rodzinnej panamskiej plantacji, uprawiana jest na wyżynach górskiego regionu Boquete, Chiriqui na wysokości 1684 m n.p.m. Kawa jest przetwarzana na mokro zaraz po zbiorach (ziarna są dokładnie selekcjonowane). Następnie przepuszczane są przez maszynę do roztwarzania i pozostawiane do fermentacji przez odpowiedni czas. Stosuje się tradycyjną metodę suszenia ziaren na słońcu, przenosząc pergamin z ziarnami na różne stopnie wilgotności, od 28 stopni do 12 stopni wilgotności, co pozwala na zachowanie miękkości ziaren, która charakteryzuje tamten region. Po wysuszeniu ziarna są pakowane w worki jutowe i pozostawione do oddychania, na świeżym powietrzu o odpowiedniej wilgotności i w odpowiedniej temperaturze.

Wszystkie kroki przetwarzania ziaren są wykonywane pod ścisłą kontrolą jakości. Plantacja ta używa tylko tradycyjnych receptur i metod, które zostały im przekazane przez ich przodków-założycieli plantacji i poparte są one tradycyjnymi metodami przetwarzania. Produkt nie zawiera GMO, co potwierdzone jest certyfikatem.

Kawka 1

Utrzymanie plantacji tej kawy odbywa się zgodnie z odpowiednimi praktykami rolniczymi w celu zachowania gleby w wysokiej jakości (np. łupinki ze świeżych ziaren kawy zaraz po zbiorach są wykorzystywane do nawożenia nowych sadzonek), a także zasobów wodnych. Zakład przetwórczy jest przyjazny dla środowiska i wykorzystuje specjalistyczny sprzęt do produkcji tej wyjątkowej kawy.

Jeśli pragniesz nabyć cegiełkę #KawaPanamska napisz do nas: sdmchwaszczyno@gmail.com. Istnieje jeszcze inna możliwość wsparcia naszego dzieła poprzez akcję prowadzoną przez zrzutka.pl: https://zrzutka.pl/rfw2nx. Dziękujemy za Twoje zainteresowanie, zaangażowanie i wsparcie naszej inicjatywy.

Reklama 6

 
WIĘCEJ O KAWIE PANAMSKIEJ W PLIKU:

 

Skomentuj

Użytkownicy serwisu publikują swoje komentarze wyłącznie na własną odpowiedzialność. Portal Chwaszczyno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść umieszczoną na łamach serwisu przez użytkowników. Drogi czytelniku szanuj innych opinie. Bądź odpowiedzialny za własne słowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − 6 =

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.