{module do-reklamy-intertekst|none}Tylko do 31 sierpnia osoby prowadzące działalność rolniczą oraz agroturystyczną w pomorskiem mogą zgłosić chęć wzięcia udziału w Pomorskim Konkursie Agroturystycznym 2011.
-
najlepsze gospodarstwo agroturystyczne wynajmujące do 5 pokoi,
-
najlepsze gospodarstwo agroturystyczne wynajmujące powyżej 5 pokoi.
-
lub faksem: 58 32 61 663,
-
lub złożyć osobiście w kancelarii ogólnej urzędu przy ul. Okopowej 21/27 w Gdańsku.
Cele konkursu organizowanego przez samorząd Województwa Pomorskiego, przy wsparciu ze strony Akademii Morskiej w Gdyni oraz Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku, są następujące: promocja agroturystyki i turystyki wiejskiej, wyłonienie najlepszego gospodarstwa agroturystycznego w województwie pomorskim, popularyzacja usług agroturystycznych wśród mieszkańców wsi oraz turystów, popularyzacja przedsiębiorczości na wsi oraz szeroko rozumianej idei współpracy, wymiany doświadczeń, biznesowego know-how, identyfikacja i analiza możliwych do przeniesienia dobrych praktyk w zakresie rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich zgodnie z założeniami Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Pomorskiego (KSOW) na lata 2010-2011.
Więcej informacji o konkursie, regulamin i formularz zgłoszeniowy można znaleźć na stronie: http://www.pomorskie.eu
W Konkursie przewidziano nagrody pieniężne za zajęcie I, II i III miejsca w obydwu kategoriach. Komisja może przyznać także wyróżnienia. Łączna kwota nagród finansowych wyniesie 15 000 PLN (po 7 500 zł w każdej z kategorii). O wysokości nagród za poszczególne miejsca zdecyduje Zarząd Województwa Pomorskiego stosowną Uchwałą.
Wojewódzka Komisja Konkursowa, w której skład wejdą przedstawiciele samorządu województwa, Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, szkół wyższych oraz Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, oceniając zgłoszone gospodarstwa (od 1.08 do 20.09), będzie brać pod uwagę: urządzenie i estetykę siedliska oraz gospodarstwa, ofertę dla turystów, m.in. atrakcje, dostępność różnych urządzeń, nawiązywanie do regionalnych tradycji i umiejętne wykorzystanie walorów Pomorza, jakość usług żywieniowych i obsługi oraz pomysłowość w promowaniu swojego gospodarstwa.
{module do-reklamy-intertekst-2|none}{module reklama-artykul-n|none}