Ważnym elementem przyjęcia sylwestrowego są drinki i napoje. Dzielimy je na dwie podstawowe grupy: napoje alkoholowe i inne. Jeśli chodzi o alkohole – dbamy o to, aby wystarczyło ich dla wszystkich spragnionych, różnicując rodzaj i gatunek, w zależności od uczestników zabawy. Wysokoprocentowe napoje sylwestrowe są tradycyją na większości zabaw. I nie o to chodzi, żeby się upić!
Drinki, alkohol, pity z umiarem, przy dodatku obfitości jedzenia na stole rozluźnią uczestników, pozwolą im zapomnieć o codziennych problemach na rzecz wesołej, beztroskiej zabawy. Pamiętajcie toast noworoczny wznosimy szampanem!
Udanej zabawy sylwestrowej!
Przepisy na różne drinki sylwestrowe:
Tequila sunrise
SKŁADNIKI:
50 ml tequili
20 ml grenadiny lub syropu z malin
sok pomarańczowy do uzupełnienia
PRZYGOTOWANIE:
Do wysokiej szklanki lub dużego kieliszka wrzucić 4 kostki lodu,wlać tequilę,dopełnić sokiem pomarańczowym i wymieszać.Ostrożnie wlać grenadinę lub syrop z malin.Przed podaniem nie mieszać!Zamiast syropu można dodać 10 ml campari.
Grape Escape
Składniki:
Koniak : 40 ml
Winogrona białe : 8 sztuk
Mięta : 5 listków
Syrop cukrowy : 10 ml
Szampan
Sposób przygotowania:
Wrzucamy wydrylowane winogrona oraz miętę do podstawy shakera, dodajemy syrop cukrowy i ucieramy muddlerem. Wlewamy koniak, dodajemy lód i mocno wstrząsamy. Przelewamy odcedzone do wypełnionej kruszonym lodem szklanki typu collins i uzupełniamy szampanem. Na koniec dekorujemy gałązką mięty.
Koktajl noworoczny (1 porcja)
SKŁADNIKI:
2 kieliszki szampana
1 kieliszek wódki
1 kieliszek soku morelowego lub brzoskwiniowego
lód w kostkach
cząstki lub plasterki moreli lub brzoskwini
Przygotowanie:
Wymieszać w szejkerze szampana, wódkę i sok z kostkami lodu. Przelać do kieliszka do szampana, przybrać owocami.
Long drink Bacardi z Colą i limonką
SKŁADNIKI:
40 ml BACARDI Superior
Coca Cola
1/4 limonki
PRZYGOTOWANIE:
Szklankę do long drinków napełnić lodem. Wlać rum BACARDI, dopełnić coca colą, następnie wcisnąć sok z limonki i zamieszać. Do ozdoby wrzucić ćwiartkę limonki do napoju.
Jonnnie Walker Red Label ze Sprite
SKŁADNIKI:
40 ml. whiski Johnnie Walker Red Label
sprite według uznania
lód w kostkach
PRZYGOTOWANIE:
Wrzucic kilka kostek lodu do szklanki, dolać whiski i uzupełnić spritem lekko zamieszać i udekorować np.plastrem limonki.
Green Fiz
SKŁADNIKI:
40 ml ginu
10 ml likieru miętowego
30 ml soku z cytryny
20 ml syropu z cukru
woda sodowa
woreczki do lodu Paclan
PRZYGOTOWANIE:
Gin, likier sok oraz syrop wlej do termosu i wymieszaj. Przelej do wysokiej szklanki z lodem i uzupełnij wodą sodową, udekoruj.
Żubrówka z ogórkiem
SKŁADNIKI:
40ml Żubrówki
sok jabłkowy do uzupełnienia
świeży ogórek
PRZYGOTOWANIE:
Świeżego ogórka pokroić na plasterki lub wzdłuż. Pokrojonego ogórka włożyć do szklanki i zalać żubrówką, po czym dodać lód i dopełnić sokiem jabłkowym.
Żubrówka z wermutem
SKŁADNIKI:
40ml Żubrówki
10ml wytrawnego wermutu
10ml soku jabłkowego
kilka kawałków jabłka
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wlać do szerokiego kieliszka koktajlowego i dodać pokrojone jabłko.
Piwo z szampanem
2 części jasnego pełnego piwa
1 część białego wytrawnego szampana
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wlać piwo do 2/3 wysokości i dopełnić mocno schłodzonym szampanem. Nie mieszać, od razu podać do konsumpcji.
Drinek
SKŁADNIKI:
woreczek do lodów paclan
blue curacao
7UP
sok z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Do woreczków nalać wodę i przygotować kostki lodu wkładając je do lodówki. Po ok. 3 godzinach wyjąć i włożyć do szklanki. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i wlać do szklanki. Ozdobić skórką pomarańczy.
Drink Marzenie
SKŁADNIKI:
80ml.likieru czekoladowego,
40ml.wiśniówki,
400ml.soku wiśniowego,
120ml.śmietany kremówki,
kilka wisienek koktajlowych,
4 kostki czekolady,
1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Do kieliszków nalać likier czekoladowy,a następnie wiśniówkę wymieszaną z sokiem wiśniowym.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i udekorować nią każdą porcję koktajlu.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach posypać nią bitą śmietanę na drinkach i ozdobić wisienkami.
Truskawkowy szampan
SKŁADNIKI:
250 gram truskawek
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru(zależy jak słodkie są truskawki)
1 szampan
kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
Szampan mocno schłodzić. Truskawki umyć, obrać i zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Do kieliszka włożyć zmiażdżone kostki lodu, wlać szampan i dodać mus truskawkowy (ostrożnie napój się pieni).
Dame Eleonore
SKŁADNIKI:
50 ml koniaku Otard VSOP
25 ml soku z białych grapefruitów
3 kostki imbiru
3 listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki należy zmiksować, a następnie wymieszać w shakerze. Całość ozdabiamy skórką grapefruita.
Sex on the Bitch
Składniki:
Grenadina (15 ml)
wódka (50 ml)
likier brzoskwiniowy (30 ml)
malibu (30 ml)
sok pomarańczowy (80 ml)
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj kilka kostek lodu.
Mojito
Składniki:
jasny rum kubański (80 ml)
świeża mięta (16 listków)
cukier puder (dwie łyżki)
świeżo wyciśnięty soku z limonki (40 ml)
woda gazowana (120 ml)
pokruszony lód
Przygotowanie:
1. Do wysokiej szklanki włóż umyte listki mięty.
2. Listki mięty rozgnieć tłuczkiem następnie dodaj cukier puder.
3. Do szklanki włóż pokruszony lód i zalej pozostałymi składnikami.
4. Wymieszaj koktajl łyżką barową.
Malibu
Składniki:
szklanka przegotowanej, zimnej wody (1,5 litra)
spirytusu (1,5 litra)
wiórka kokosowe (20 dkg)
mleko skondensowane słodzone (1 puszka)
Przygotowanie:
1. Wiórki zalać wodą i spirytusem na 10 dni, po tym czasie odcedzić wiórki, odsączyć zmieszać z puszką mleka.
2. Można pić od razu, ale lepiej , jeśli dzień jeszcze sobie postoi. A wiórki są idealne do ciasta. Wychodzi 1 l.
Kamikadze
Składniki:
lód
wódka (50 ml)
25 ml curacao blue
5 ml sok z limonki lub 25 ml soku cytrynowego
Przygotowanie:
Mieszamy wszystko w shakerze i podajemy w 4-6 kieliszkach.
Wściekły pies
Składniki:
wódka
sok malinowy
tabasco
Przygotowanie:
1. Kieliszek wypełniony w 3/4 wódką uzupełnić sokiem malinowym.
2. Sok nalewać powoli po brzegu kieliszka.
3. Do każdego kieliszka bardzo powoli wlać kilka kropli czerwonego tabasco.
Black Velvet
Składniki:
ciemne piwo, na przykład Porter
wytrawny lub półwytrawny biały szampan
Przygotowanie:
1. Do wysokiej szklanki wlej mocno schłodzone piwo do 2/3 wysokości.
2. Szklankę dopełnij zimnym szampanem.
Kaktus
Składniki:
Tequila biała (20 ml)
Likier miętowy (30 ml)
Sok z cytryny (10 ml)
Przygotowanie:
Składniki w niskiej szklance wlewać w kolejności: likier, tequila, sok z cytryny w taki sposób, aby zrobiły się warstwy.