Drinki na sylwestra

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Ważnym elementem przyjęcia sylwestrowego są drinki i napoje. Dzielimy je na dwie podstawowe grupy: napoje alkoholowe i inne. Jeśli chodzi o alkohole – dbamy o to, aby wystarczyło ich dla wszystkich spragnionych, różnicując rodzaj i gatunek, w zależności od uczestników zabawy. Wysokoprocentowe napoje sylwestrowe są tradycyją na większości zabaw. I nie o to chodzi, żeby się upić!

Drinki, alkohol, pity z umiarem, przy dodatku obfitości jedzenia na stole rozluźnią uczestników, pozwolą im zapomnieć o codziennych problemach na rzecz wesołej, beztroskiej zabawy. Pamiętajcie toast noworoczny wznosimy szampanem!
Udanej zabawy sylwestrowej!

 


Przepisy na różne drinki sylwestrowe:


Tequila sunrise
SKŁADNIKI:
50 ml tequili
20 ml grenadiny lub syropu z malin
sok pomarańczowy do uzupełnienia
PRZYGOTOWANIE:
Do wysokiej szklanki lub dużego kieliszka wrzucić 4 kostki lodu,wlać tequilę,dopełnić sokiem pomarańczowym i wymieszać.Ostrożnie wlać grenadinę lub syrop z malin.Przed podaniem nie mieszać!Zamiast syropu można dodać 10 ml campari.


Grape Escape
Składniki:
Koniak : 40 ml
Winogrona białe : 8 sztuk
Mięta : 5 listków
Syrop cukrowy : 10 ml
Szampan
Sposób przygotowania:
Wrzucamy wydrylowane winogrona oraz miętę do podstawy shakera, dodajemy syrop cukrowy i ucieramy muddlerem. Wlewamy koniak, dodajemy lód i mocno wstrząsamy. Przelewamy odcedzone do wypełnionej kruszonym lodem szklanki typu collins i uzupełniamy szampanem. Na koniec dekorujemy gałązką mięty.


Koktajl noworoczny (1 porcja)
SKŁADNIKI:
2 kieliszki szampana
1 kieliszek wódki
1 kieliszek soku morelowego lub brzoskwiniowego
lód w kostkach
cząstki lub plasterki moreli lub brzoskwini
Przygotowanie:
Wymieszać w szejkerze szampana, wódkę i sok z kostkami lodu. Przelać do kieliszka do szampana, przybrać owocami.


Long drink Bacardi z Colą i limonką
SKŁADNIKI:
40 ml BACARDI Superior
Coca Cola
1/4 limonki
PRZYGOTOWANIE:
Szklankę do long drinków napełnić lodem. Wlać rum BACARDI, dopełnić coca colą, następnie wcisnąć sok z limonki i zamieszać. Do ozdoby wrzucić ćwiartkę limonki do napoju.


Jonnnie Walker Red Label ze Sprite
SKŁADNIKI:
40 ml. whiski Johnnie Walker Red Label
sprite według uznania
lód w kostkach
PRZYGOTOWANIE:
Wrzucic kilka kostek lodu do szklanki, dolać whiski i uzupełnić spritem lekko zamieszać i udekorować np.plastrem limonki.


Green Fiz
SKŁADNIKI:
40 ml ginu
10 ml likieru miętowego
30 ml soku z cytryny
20 ml syropu z cukru
woda sodowa
woreczki do lodu Paclan
PRZYGOTOWANIE:
Gin, likier sok oraz syrop wlej do termosu i wymieszaj. Przelej do wysokiej szklanki z lodem i uzupełnij wodą sodową, udekoruj.


Żubrówka z ogórkiem
SKŁADNIKI:
40ml Żubrówki
sok jabłkowy do uzupełnienia
świeży ogórek
PRZYGOTOWANIE:
Świeżego ogórka pokroić na plasterki lub wzdłuż. Pokrojonego ogórka włożyć do szklanki i zalać żubrówką, po czym dodać lód i dopełnić sokiem jabłkowym.


Żubrówka z wermutem
SKŁADNIKI:
40ml Żubrówki
10ml wytrawnego wermutu
10ml soku jabłkowego
kilka kawałków jabłka
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wlać do szerokiego kieliszka koktajlowego i dodać pokrojone jabłko.

Piwo z szampanem
2 części jasnego pełnego piwa
1 część białego wytrawnego szampana
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wlać piwo do 2/3 wysokości i dopełnić mocno schłodzonym szampanem. Nie mieszać, od razu podać do konsumpcji.


Drinek
SKŁADNIKI:
woreczek do lodów paclan
blue curacao
7UP
sok z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Do woreczków nalać wodę i przygotować kostki lodu wkładając je do lodówki. Po ok. 3 godzinach wyjąć i włożyć do szklanki. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i wlać do szklanki. Ozdobić skórką pomarańczy.


Drink Marzenie
SKŁADNIKI:
80ml.likieru czekoladowego,
40ml.wiśniówki,
400ml.soku wiśniowego,
120ml.śmietany kremówki,
kilka wisienek koktajlowych,
4 kostki czekolady,
1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Do kieliszków nalać likier czekoladowy,a następnie wiśniówkę wymieszaną z sokiem wiśniowym.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i udekorować nią każdą porcję koktajlu.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach posypać nią bitą śmietanę na drinkach i ozdobić wisienkami.


Truskawkowy szampan
SKŁADNIKI:
250 gram truskawek
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru(zależy jak słodkie są truskawki)
1 szampan
kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
Szampan mocno schłodzić. Truskawki umyć, obrać i zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Do kieliszka włożyć zmiażdżone kostki lodu, wlać szampan i dodać mus truskawkowy (ostrożnie napój się pieni).


Dame Eleonore
SKŁADNIKI:
50 ml koniaku Otard VSOP
25 ml soku z białych grapefruitów
3 kostki imbiru
3 listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki należy zmiksować, a następnie wymieszać w shakerze. Całość ozdabiamy skórką grapefruita.


Sex on the Bitch
Składniki:
Grenadina (15 ml)
wódka (50 ml)
likier brzoskwiniowy (30 ml)
malibu (30 ml)
sok pomarańczowy (80 ml)
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj kilka kostek lodu.


Mojito
Składniki:
jasny rum kubański (80 ml)
świeża mięta (16 listków)
cukier puder (dwie łyżki)
świeżo wyciśnięty soku z limonki (40 ml)
woda gazowana (120 ml)
pokruszony lód
Przygotowanie:
1. Do wysokiej szklanki włóż umyte listki mięty.
2. Listki mięty rozgnieć tłuczkiem następnie dodaj cukier puder.
3. Do szklanki włóż pokruszony lód i zalej pozostałymi składnikami.
4. Wymieszaj koktajl łyżką barową.


Malibu
Składniki:
szklanka przegotowanej, zimnej wody (1,5 litra)
spirytusu (1,5 litra)
wiórka kokosowe (20 dkg)
mleko skondensowane słodzone (1 puszka)
Przygotowanie:
1. Wiórki zalać wodą i spirytusem na 10 dni, po tym czasie odcedzić wiórki, odsączyć zmieszać z puszką mleka.
2. Można pić od razu, ale lepiej , jeśli dzień jeszcze sobie postoi. A wiórki są idealne do ciasta. Wychodzi 1 l.


Kamikadze
Składniki:
lód
wódka (50 ml)
25 ml curacao blue
5 ml sok z limonki lub 25 ml soku cytrynowego
Przygotowanie:
Mieszamy wszystko w shakerze i podajemy w 4-6 kieliszkach.


Wściekły pies
Składniki:
wódka
sok malinowy
tabasco
Przygotowanie:
1. Kieliszek wypełniony w 3/4 wódką uzupełnić sokiem malinowym.
2. Sok nalewać powoli po brzegu kieliszka.
3. Do każdego kieliszka bardzo powoli wlać kilka kropli czerwonego tabasco.


Black Velvet
Składniki:
ciemne piwo, na przykład Porter
wytrawny lub półwytrawny biały szampan
Przygotowanie:
1. Do wysokiej szklanki wlej mocno schłodzone piwo do 2/3 wysokości.
2. Szklankę dopełnij zimnym szampanem.


Kaktus
Składniki:
Tequila biała (20 ml)
Likier miętowy (30 ml)
Sok z cytryny (10 ml)
Przygotowanie:
Składniki w niskiej szklance wlewać w kolejności: likier, tequila, sok z cytryny w taki sposób, aby zrobiły się warstwy.

Skomentuj

Użytkownicy serwisu publikują swoje komentarze wyłącznie na własną odpowiedzialność. Portal Chwaszczyno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść umieszczoną na łamach serwisu przez użytkowników. Drogi czytelniku szanuj innych opinie. Bądź odpowiedzialny za własne słowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 − three =

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.