18 listopada 2014 roku KGW Chwaszczyno uczestniczyło w warsztatach kulinarnych ,,POZNAJEMY KASZUBY OD KUCHNI” W ZESPOLE SZKÓŁ HOTELARSKO – GASTRONOMICZNYCH W GDYNI.
Tematem przewodnim warsztatów były „Zwyczaje i potrawy bożonarodzeniowe na Kaszubach”.
Z inicjatywy dyrektora ZSG-H pani Bogusławy Flikykowskiej oraz nauczycielek pani Eweliny Andrzejczyk i pani Beaty Hermann zostały przeprowadzone wraz z grupą dziewczyn z naszego koła warsztaty kulinarne, na których zostały wykonane potrawy z regionu kaszubskiego. W pięciogodzinnym bloku zajęciowym na wstępie zaprezentowałyśmy w formie multimedialnej region szwajcarii kaszubskiej oraz charakterystykę kuchni kaszubskiej.
Następnie nasze potrawy powstawały w dwóch salach: kuchni i cukierni, gdzie uczniowe III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w naszym towarzystwie wtajemniczali się w walory kuchni regionalnej. Owocem naszej wspólnej i przyjemnej pracy były potrawy:
* Pierogi z soczewicą
* Zupa brzadowa z kluskami
* Śledzie w śmietanie z pulkami
* Sałatka warstwowa z regionu
* Kuch młodzowy z kruszonką
* Rogaliki krucho-drożdżowe
* Chleb z żurawiną
(Przepisy naszych potraw można znależć pod zakładką PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE na stronie kgw.chwaszczyno.pl)
Panie z naszego koła: Małgorzata Cyrocka, Bronisława Witt, Krystna Piernicka, Anna Petkiewicz, Anna Tesmer, Aleksandra Nosel, Danuta Jastrzębska, Barbara Myszk-Herrmann i Joanna Gutowska z wielką przyjemnością i radością uczestniczyły we wspónym gotowaniu. Wiedza kulinarna pań plus energia i umiejetności młodych kucharzy dały niesamowity rezultat – potrawy zniknęły ze stołu na sali konsumpcyjnej w niespełna 20 min!
Zadowolnie konsumentów dało Nam i kucharzom ogromną satysfakcję i zaowocowało propozyją przeprowadzenia kolejnych warsztatów przy okazji Świąt Wielkiej Nocy :))
Zdjęcia z warsztatów można obejrzeć w galerii na stronie KGW
źródło: KGW.Chwaszczyno.pl