Catering: historia i trendy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Catering to usługa przygotowywania i dostarczenia potraw lub organizacji imprez okolicznościowych jak bankiety, wesela, konferencje. Istnieją dwa nurty rozwoju cateringu: komercyjny i socjalny. Wartość wspomnianych usług wycenia się obecnie na niemal 4,5 mld. zł, jak podaje portalspozywczy.pl

Początki cateringu

Usługę cateringu zapoczątkowano już w starożytnym Egipcie. Pierwotnie nie miała ona takiej formy jak obecnie i polegała na przynoszeniu pożywienia niewolnikom budującym piramidy. Popularne było również dostarczanie posiłków na dwory cesarskie i królewskie np. w starożytnych Chinach. W Gracji i Rzymie z tej usługi korzystali przede wszystkim bogaci obywatele. W średniowieczu popularność cateringu nieco spadła na rzecz gospód budowanych przy szlakach handlowych, a kolejny rozkwit dostarczania jedzenia z zewnątrz nastąpił w okresie renesansu. Z usługi korzystała wówczas przede wszystkim klasa wyższa i królowie. W Stanach Zjednoczonych catering pojawił się w 1778 roku, na balu w Filadelfii.

Usługa w obecnej formie opiera się na dwóch zasadach. Posiłki mają być optymalnej wielkości, na tyle spore, by zaspokoić głód, ale nie za duże, by unikąć wyrzucania żywności. Poza tym dzisiejszy catering, bardziej niż miało to miejsce w poprzednich epokach, skupia się na jakości i estetyce podawanych potraw.

Najnowsze trendy w cateringu

Modną atrakcją imprez stało się „gotowanie na żywo”, gdzie goście uczestniczą w przygotowaniu dań, często sami dobierają składniki i komponują część menu. Wspólne gotowanie integruje uczestników imprezy, a przygotowywanie potraw staje się interesującym doświadczeniem dla gości.

Bardzo popularne są tzw. Finger Foods, czyli dania, które spożywa się bez użycia talerzy i sztućców. Są to przekąski idealne na bankiety, imprezy czy konferencje, małe porcje przeznaczone są na dosłownie „jeden kęs”.

Trwającym już kilka lat trendem jest moda na „eko”, nie chodzi tutaj jedynie o używanie produktów z certyfikatami, ale również o przekazywanie wiedzy o zdrowym odżywaniu. Dodatkowo bardzo pożądane stały się jadalne opakowania. Ogromną zaletą tego rozwiązania jest możliwość wykorzystywania tanich i łatwo dostępnych surowców.

Odpowiednie meble cateringowe

Przy planowaniu przyjęcia, bankietu czy spotkania towarzyskiego może pojawić się problem z zapewnieniem wystarczającej liczby krzeseł czy stołów. Warto wówczas pomyśleć o meblach cateringowych, które świetnie sprawdzą się w takiej sytuacji. Bardzo estetyczny i wytrzymały sprzęt można znaleźć na homegarden.com.pl/meble-cateringowe. Firma Home&Garden posiada w swoim asortymencie: stoły, krzesła, zestawy piknikowe i namioty wystawowe. Dostępne produkty przydadzą się podczas imprez plenerowych, ale również w czasie wypraw turystycznych np. na biwak.{jcomments off}

Skomentuj

Użytkownicy serwisu publikują swoje komentarze wyłącznie na własną odpowiedzialność. Portal Chwaszczyno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść umieszczoną na łamach serwisu przez użytkowników. Drogi czytelniku szanuj innych opinie. Bądź odpowiedzialny za własne słowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + thirteen =

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.