{module do-reklamy-intertekst|none}
W dniu 28 maja 2013 r. w restauracji Wanoga odbędzie się seminarium „Produkty Regionalne i Tradycyjne Wizytówką Pomorza”, na którym omówione będą m.in. problemy rozwoju przemysłu w Polsce na tle procesów globalizacji. Odbędzie się także prezentacja książki pt. „Produkty regionalne i tradycyjne na obszarze Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Turystyczne Kaszuby”.
W seminarium wezmą udział przedstawiciele:
– Polskiej Akademii Nauk
– Akademii Morskiej w Gdyni
– Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
– Uniwersytetu Gdańskiego
– Politechniki Gdańskiej
– Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego
– Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
– Zrzeszenia Kaszubsko – Pomorskiego
– Konsulatu Generalnego RFN
– parlamentarzyści
– przedstawiciele administracji samorządowych, instytucji i organizacji pozarządowych, w tym rolniczych, media i inni.
Problematyka spotkania:
– Piwo Pomorskie jako „innowacja odtworzona”
– Produkty regionalne i tradycyjne na obszarze Pomorza (w tym Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Turystyczne Kaszuby)
– Zainicjowanie powstania sieci restauracji oraz innych punktów sprzedaży produktów tradycyjnych i regionalnych chronionych oznaczeniami UE lub wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Min. Rol. i Rozwoju Wsi
– Problematyka promocji i sprzedaży produktów tradycyjnych i/lub ekologicznych
– Powołanie grupy założycielskiej Pomorskiej Izby Produktu Tradycyjnego i Ekologicznego
– Wpływ dodatków do żywności na rozwój wybranych jednostek chorobowych
– Procesy globalizacji jako determinanty rozwoju przemysłu i funkcjonowania tradycyjnych rzemiosł regionalnych.
Program seminarium:
– godz. 17.00 – 17.15 – rejestracja uczestników
– godz. 17.15 – 17.25 – powitanie uczestników; organizatorzy
– godz. 17.25 – 17.40 – Pomorska Izba Produktu Tradycyjnego i Ekologicznego – powołanie grupy założycielskiej; organizatorzy i wytwórcy produktów
– godz. 17.40 – 17.55 – Problemy rozwoju przemysłu w Polsce na tle procesów globalizacji; dr hab. Przemysław Śleszyński, prof. nadz. IGiPZ Polskiej Akademii Nauk
– godz. 17.55 – 18.10 – Produkty regionalne i tradycyjne na obszarze Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Turystyczne Kaszuby na przykładzie truskawki kaszubskiej; Andrzej Klasa (Kaszubskie Stowarzyszenie Producentów Truskawek)
– godz. 18.10 – 18.25 – Kolorowe, bardzo słodkie, o intensywnym i trwałym smaku i zapachu oraz koniecznie z długim terminem ważności – Ale czy zdrowe? – Medyczne kontrowersje wokół dodatków do żywności; dr n. med. Justyna Pawłowska (Gdański Uniwersytet Medyczny / Politechnika Gdańska)
– godz. 18.25 – 18.40 – Skąd się bierze „zła” chemia w żywności?; dr Jaromir Kira (Wydział Chemii Uniwersytetu Gdańskiego)
– godz. 18.40 – 19.00 – Piwo pomorskie jako produkt tradycyjny odtworzony na tle problemów identyfikacji piwa tradycyjnego; Sebastian Wawszczak (doktorant WPiT Akademii Morskiej w Gdyni)
– godz. 19.00 – 19.10 – wystąpienia zaproszonych gości
– godz. 19.10 – 20.10 – część artystyczna
– godz. 20.10 – 22.00 – degustacja żywności tradycyjnej
źródło: Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, Kaszubskie Stowarzyszenie Producentów Truskawek
{module dol-artykulu|none}