Jeśli urządzasz zabawę sylwestrową w domu, przydadzą ci się proste przepisy na smaczne przekąski.
- Sałatka sylwestrowa
Prędka i jakże dobra sałatka na każdą okazje.
* majonez 1 średni słoiczek
* ananas 1 puszka
* seler konserwowany 1 słoiczek
* rodzynki 100 g
* ugotowane piersi z kurczaka 2 szt
Sposób przyrządzenia
Ugotowane piersi z kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. ale nie za drobna. dodajemy do tego odsączony seler, wsypujemy rodzynki i po dodaniu majonezu mieszamy. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą. Można dodać tez odsączona kukurydze z puszki.
- Zielone kulki serowe
300 dag gęstego, naturalnego serka do smarowania
20 dag ostrego żółtego sera
3 cebulki dymki
3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka bazylii
1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub zwykłego mielonego pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
Panierka:
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Cebulki pokrój bardzo drobno. Ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Wszystkie składniki (oprócz panierki) dokładnie wymieszaj. Masę wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny. Gdy zgęstnieje, lep z niej kulki, obtaczaj je w papryce, zmieszanej ze szczypiorkiem. Podawaj ze świeżymi pomidorami i rukolą.
- Sałatka szczęścia
35 dag elementara
po puszcze czerwonej fasoli, kukurydzy i soi
2 puszki pędów bambusa
2 strąki papryki świeżej lub konserwowej
2 pory ( tylko białe części )
15 miniaturowych kolb kukurydzy konserwowej
2 pojemniczki jogurtu naturalnego (400g)
natka pietruszki
cukier, pieprz, sól
Ser pokroić w słupki. Pędy bambusa osączyć, pokroić na kawałki ( ok. 2 cm ) i wraz z serem wrzucić do salaterki. Dodać osączoną fasolę, kukurydzę, soję i połówki kolb kukurydzy. Paprykę pokroić w paseczki, a por w cienkie plasterki, wrzucić do salaterki. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, polać jogurtem, udekorować natką.
- Ananas z mozzarellą
10-12 plasterków ananasa (najlepszy świeży, a z puszki też może być)
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki soku cytryny
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka miodu
sól, pieprz do smaku
1 opakowanie mozzarelli sałatkowej (w kulkach)
ok. 20 dag dobrej, wędzonej szynki
W rondelku zagrzej wino z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Plastry ananasa przekrój na pół. Zalej gorącym płynem, przykryj odstaw do ostygnięcia.
Odsącz. Każdy kawałek ananasa owiń szynkę, dodaj pół kulki mozzarelli i zepnij wykałaczką.
- Hawajska sałatka ziemniaczana
1kg ziemniaków
szklanka bulionu, może być z kostki
2 pory
kilka łyżek orzeszków ziemnych solonych
mała puszka ananasa
20 dag szynki konserwowej lub drobiowej
łyżeczka curry
kilka łyżek majonezu
sól, pieprz
Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać, pokroić w słupki lub ćwierćplasterki. Zalać bulionem, pozostawić na godzinę, osączyć, jasną część porów pokroić w cienkie pierścionki, zalać wrzątkiem, odcedzić. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę. Przygotowane składniki wymieszać z orzeszkami, majonezem i przyprawami.
- Keks warzywny
20 dag mąki
1 opakowanie suchych drożdży
3 jajka
4 łyżki startego parmezanu
10 dag startego sera gruyer
20 dag oliwek (dowolnie: czarnych, zielonych lub zmieszanych, pokrojonych w plasterki)
1 papryczka chili (drobno posiekane, bez pestek)
3-4 suszone pomidory, pokrojone w cienkie paski)
50 ml oliwy
100 ml mleka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami. Jajka ubij z mlekiem i oliwą. Wlej do mąki. Wymieszaj, dodaj sery, oliwki, suszone pomidory, chili, przyprawy. Przełóż do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecze się ok. 40-50. min w piekarniku nagrzanym do 180 C (do suchego patyczka)
- Sałata z cytrynowo-kawowym winegret
1 cytryna
2 łyżki brązowego cukru
5-6 łyżek oliwy
2-3 łyżki mocnej kawy naturalnej
sól, pieprz
1 główka sałaty lodowej
garść mieszanki sałat: rukola, radicchio, roszponka itp.
Wyszorowane cytryny pokrój na plasterki, a każdy z nich na kolejne cząstki. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wsyp cukier i pokrojoną cytrynę. Karmelizuj na wolnym ogniu przez kilka minut, stale mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj oliwę, dopraw pieprzem, lekko posól. Pokrojone sałaty polej sosem i wymieszaj.
- Na słodko, niezawodne: brownie
2 gorzkie czekolady
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru, najlepiej brązowego
1/2 szklanki cukru-pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka kakao
Do wyboru, jako dodatki smakowe:
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili, łyżeczka kardamonu, łyżka świeżego imbiru, orzechy włoskie, połamana biała czekolada
Rozpuść czekolady i masło. Przestudź. Miksując, dodawaj kolejno: cukier, jajka, mąkę i sodę, kakao, ewentualnie wybraną przyprawę czy orzechy. Wlej do niedużej, prostokątnej blaszki, piecz 20 min. temp 160 stopni.
- Koreczki beskidzkie
Składniki: 20 dag oscypka, sera wędzonego lub fety, garść wyłuskanych orzechów włoskich podzielonych na połówki, garść listków bazylii lub zielonej pietruszki.
Wykonanie: ser pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Na każdej kostce sera układać po listku pietruszki i po połówce orzecha. Spiąć wykałaczką.
- Pieczarkowe ślimaki
Składniki: 16 dużych pieczarek, ćwierć kostki masła, sok z połówki cytryny, 4-5 ząbków czosnku, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.|
Wykonanie: czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Masło utrzeć na krem, wymieszać z czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki umyć, osuszyć, obciąć trzonki, a kapelusze skropić sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją – więcej kuchennych trików znajdziesz w innym artykule). Brytfannę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej pieczarki i każdy kapelusz napełnić łyżką masła z dodatkami. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut.
- Sałatka Gyros
Składniki: jedna podwójna pierś z kurczaka, przyprawa Gyros-Kebab, puszka groszku, puszka kukurydzy, mała kapusta pekińska, trzy małe cebule, majonez, keczup, olej do smażenia.
Wykonanie: pierś umyć, pokroić w kosteczki, obtoczyć w przyprawie Gyros. Wrzucić na patelnię i usmażyć. Cebule poszatkować na drobną kosteczkę, kapustę pekińską pokroić na cienkie paski. W niewielkiej miseczce wymieszać keczup z majonezem. W szklanej salaterce układać warstwami: groszek, na to cienko majonez i keczup, kukurydzę, majonez i keczup, cebule, majonez i keczup, kawałki kurczaka, majonez i keczup, kapustę pekińską. Zakończyć warstwą majonezu z keczupem.
- Łobuzerka
Składniki: puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym lub oliwie, 2 jajka ugotowane na twardo, 1-2 ogórki konserwowe, 3-5 łyżek majonezu, sok z cytryny, garść posiekanego szczypiorku, sól, pieprz.
Wykonanie: ogórki i jajka drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać, tuńczyka odsączyć i wymieszać z majonezem. Dodać starte jajka, ogórki i szczypior, wymieszać z odrobiną soku z cytryny. Posmakować, doprawić. Przed podaniem schłodzić.
- Bananowa uczta
Składniki: 25 dag waniliowego serka homogenizowanego, 4 banany, sok z cytryny, kilka kropli aromatu rumowego (ewentualnie łyżka rumu), starta skórka z połówki cytryny.
Wykonanie: banany obrać, pokroić na plasterki, wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny oraz aromatem rumowym (ew. rumem). Odstawić na 10 minut. Serek wymieszać z bananami i skórką z cytryny. Przełożyć do salaterki, przykryć folią spożywczą i mocno schłodzić.
- Złote grejpfruty
Składniki: 1-2 duże grejpfruty, puszka (około 40 dag) brzoskwiń w zalewie, puszka (około 40 dag) ananasa w zalewie, kilka kropli aromatu rumowego (ewentualnie kieliszek rumu), bita śmietana (może być w sprayu).
Wykonanie: grejpfruty obrać, usunąć białe błonki i pestki, pokroić w kostkę. Brzoskwinie i ananasy odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę, następnie wymieszać z grejpfrutami. Zalewę wymieszać z rumem, polać owoce. Przybrać bitą śmietaną. Dobra rada: sałatkę można podawać w wydrążonych połówkach grejpfrutów.
- Zapiekane bagietki
Składniki: bułka-bagietka, ewentualnie gryzka (tzw. bułka paryska), masło czosnkowe, pasta z pomidorów i bazylii, plastry żółtego sera.
Wykonanie: bagietkę lub gryzkę pokroić. Kromki posmarować masłem czosnkowym lub pastą z pomidorów i bazylii, na inne położyć po plastrze żółtego sera. Wszystkie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 10 minut, piec w temperaturze 180 stopni. Podać na stół zaraz po wyjęciu.
- Melba
Składniki: pół kilograma owoców (mogą być takie same lub mieszane, np. brzoskwinie, truskawki, banany, mandarynki itp.), pół kilograma lodów, najlepiej śmietankowych, szklanka bitej śmietany (z torebki lub w sprayu), 5 dag drobnych bezów, pół tabliczki czekolady lub garść wiórków kokosowych.
Wykonanie: owoce umyć, osuszyć na cedzaku. Do jednoporcjowych salaterek lub pucharków nałożyć po porcji owoców, przykryć lodami i bitą śmietaną. Każdą porcję udekorować 2-3 małymi bezami. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią bitą śmietaną. Zamiast czekolady można wybrać wiórki kokosowe. Podawać natychmiast. W wersji dla dorosłych owoce można wymieszać z 1-2 łyżkami rumu lub brandy.
- Krówki
Składniki: puszka schłodzonego skondensowanego mleka, 2 łyżki kakao, 2 łyżki masła lub margaryny, 20 dag pokruszonych herbatników bez cukru lub niezbyt słodkich biszkoptów, tłuszcz do wysmarowania formy.
Wykonanie: mleko, masło i przesiane kakao podgrzewać na niewielkim ogniu w rondelku z nierdzewnej stali do chwili, gdy masa zgęstnieje i będzie widać dno rondelka. Lekko ostudzić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć do płaskiej natłuszczonej formy i zostawić do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje, pokroić na niewielkie kostki.
- Minipizze z ciasta francuskiego
Składniki: mrożone ciasto francuskie, kawałek żółtego sera, słoiczek oliwek, do wyboru: 20 dag wędliny, najlepiej szynki, puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym, opakowanie suszonych pomidorów, duża cebula.
Wykonanie: ciasto francuskie rozmrozić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Oliwki pokroić w plasterki. W zależności od upodobań, można użyć tuńczyka z puszki (odsączonego z zalewy), wędzoną wędlinę (pokrojoną w kostkę lub paski), cebulę lub suszone pomidory (pokrojone w paski). Z rozmrożonego ciasta wykroić małe kółka, na każdym położyć po odrobinie farszu. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec aż ser się rozpuści, a ciasto urośnie.
- Sylwestrowe pączuszki z serem
Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
½ kg białego sera
Sposób wykonania:
Ser zmielić, przełożyć do miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Mokrymi rękami formować małe kuleczki i rzucać je na średnio gorący olej. Smażyć na złoty kolor.
Wkładać do miski wyłożonej pergaminem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Z przepisu otrzymamy ok. 130 pączuszków.
- Podaj minikanapeczki i koreczki, które ozdobią stół i przyciągną spojrzenia gości.
Może kostka pleśniowego sera, orzech włoski i suszona morela. Albo pomidorek koktajlowy z plasterkiem salami?
- Przygotuj coś, czym goście mogą się najeść, gdy zabraknie koreczków i innych małych przekąsek. Najlepsza jest sałatka z „wypełniaczem”, takim jak ryż, kuskus, fasola, makaron, ziemniaki. Inne dodatki powinny być bardziej wykwintne.
Może taki zestaw: ryż, czarna fasola, oliwki, zielona i żółta papryka, marynowane chili, świeży tymianek, i sos winegreait z czosnkiem?
Albo taki: ugotowany makaron orecchiette lub muszelki, pokrojone karczochy z puszki, świeże pomidorki, koktajlowe, mozzarella i sos winegrait z bazylią.
oprac. na podst. internetu